Opgeruimd in huis en in het hoofd

Soms heb je van die momenten dat het net allemaal even te veel wordt. Dat je door het bomen het bos niet meer ziet en je je voelt alsof je geen rust meer kunt vinden thuis. Dat je eindeloos loopt te zoeken naar die ene verdwaalde sok of dat je elke week weer kostbare tijd verliest omdat je tussen de berg schone was de zwembroek van je kind niet kan vinden. Dat als je het huis van kant maakt, je alsnog stoort aan allerlei losliggend speelgoed in de woonkamer omdat er nou eenmaal geen opbergplek meer voor is. Ontzettend frustrerend vind ik dat! Dit gevoel bekruipt mij eens in de zoveel tijd. In de loop der jaren heb ik wel geleerd hoe hiermee om te gaan en hoe het op te lossen! Vandaag wil ik met jullie verschillende tactieken bespreken die je kunnen helpen als je ook met dit probleem zit. Want een opgeruimd huis en hoofd, wie wil dat nou niet?

De KonMari opruimmethode
Marie Kondo – beter bekend als KonMari – is al jaren een mateloos populaire opruimcoach. Kondo helpt mensen weer de controle over hun spullen in huis, en daarmee ook de controle over de rust in het hoofd, terug te vinden. De grootste kracht van haar methode is dat je absoluut alleen spullen behoudt die je een blij gevoel geven. Uitzondering daarop zijn essentiële gebruiksvoorwerpen die je wel echt nodig hebt, maar je niet per se een blij gevoel hoeven te geven (zoals bijvoorbeeld servies). Wel kun je de voorkeur hebben voor het ene serviesgoed, in plaats van het andere, waardoor er op deze gebruiksvoorwerpen alsnog winst valt te behalen als je je van veel spullen wilt ontdoen.

Als je via de methode KonMari te werk gaat ga je spullen uitzoeken op thema in plaats van op kamer, wat veel mensen blijkbaar doen. Dat houdt dus bijvoorbeeld in dat je alle kleding die je maar bezit bij elkaar verzamelt in huis en op één grote berg verzamelt. Het is ook noodzakelijk dat je alle items uit die specifieke categorie van hun vaste plaats vandaan haalt en op een andere plek neerlegt om uit te zoeken. Zo voorkom je dat je halverwege uit gemakszucht toch die berg truien in de kast laat liggen. Je moet echt elk kledingstuk kunnen aanraken en voelen om erachter te komen of het je echt een blij gevoel heeft om het te behouden. Daarna mag het pas weer terug om hun plek.

KonMari heeft inmiddels al meerdere boeken uitgebracht en er bestaat ook een reeks afleveringen op haar YouTube kanaal waarbij ze compleet verloren Amerikanen helpt bij het ordenen van hun huis. Doorgaans zijn dit extreme verzamelaars, waarvan diens verzamelzucht vaak oorsprong vindt in een veel diepliggender psychologisch probleem, maar dat terzijde.

De throw away challenge

De zgn. throw away challenge is bedacht om mensen eens flink uit te dagen om minimalistischer te leven. Het is een populaire uitdaging die voornamelijk onder YouTubers en bloggers speelt die na het succesvol afronden ervan weer een nieuwe persoon mogen uitdagen om hieraan mee te doen.

De throw away challenge begint makkelijk. Op dag 1 kiest je één voorwerp of item weg waar je afstand van doet. De volgende dag moet je 2 spullen wegleggen. De dag erop doe je er 3 weg. Enzovoort, enzovoort… De spullen moeten ook daadwerkelijk diezelfde dag uit het huis worden verwijderd en mogen niet in de prullenbak blijven liggen of op een hoop worden verzameld, om de verleiding om het weer terug te nemen tegen te gaan. Eenmaal afscheid genomen, is er ook echt geen weg meer terug. Als je het 30 dagen hebt volgehouden, en dus op de laatste dag 30 losse spullen hebt weggebracht, dan is de challenge geslaagd.

Één erin, één eruit
Deze tactiek zo moeten zorgen voor een structurele oplossing. Ik heb je al vaak voorgenomen me hieraan te houden, al vind ik het wel lastig heb ik gemerkt. Het idee is dat je elke keer dat je een item in huis haalt, je direct afstand moet doen van een item uit diezelfde categorie. Bijv. als je net hebt geshopt en een nieuwe broek en een nieuwe blouse hebt aangeschaft, je eerst twee items uit je kledingkast moet halen waar je per direct afscheid van doet, voordat je nieuwe spullen überhaupt opgeborgen mogen worden. Zo zal je kast nooit voller raken dan hij al is. Hoe simpel eigenlijk, maar wel briljant, vind je niet?

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad en dat het jullie inspireert om ook jullie huis op te ruimen. Als het eenmaal achter de rug is dan zul je je geheid beter voelen, dat weet ik zeker!