Weetjes over peren

Wilde peren komen nog altijd voor in delen van Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Er wordt aangenomen dat uit een of meer wilde soorten de gekweekte rassen afstammen. Peren zijn in twee categorieën te verdelen: handperen en stoofperen. De eerste handperen werden tegen het einde van de 16e eeuw geoogst in Frankrijk en Italië.

 

Onze Suus magazine archief dec 2103 stoofperen

 

 

Handperen

De meest bekende handpeer is de Conference. Dit is een Engels ras en is na de tweede wereldoorlog naar Nederland gekomen. Deze peer is lang te bewaren en blijft lang lekker.

 

Stoofperen

De Gieser Wildeman is een kleine, korte stoofpeer. De kleur is roestbruin op een groengele ondergrond. Het vruchtvlees is wit, vast, heel zoet en korrelig. Hij kookt vuurrood en is heel zoet.

 

Voedingswaarden

Een peer zit bomvol vezels. En dat is belangrijk voor een goede spijsvertering. Ook bevat een peer natuurlijke suikers. Die geven energie. Daarnaast bevat de peer veel vocht.

 

Kwaliteit

Bepaal de rijpheid door het vruchtvlees, naast het steeltje, voorzichtig in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.

 

Bewaren

Onrijpe peren zijn op een warme plaats 2 tot 3 dagen houdbaar. Bewaar ze bij een temperatuur van 1 tot 4 °C, op een donkere en niet te droge plaats.

 

Schoonmaken

Net als appels verwijder de schil en het klokhuis. Peren verkleuren na het schillen snel bruin. Voorkom dit door ze te besprenkelen met citroensap.

 

Smaak

De Gieser Wildeman peer is een voortreffelijke stoofpeer en heeft een zeer zoete smaak. Ongekookt is de peer niet geschikt voor consumptie. Tijdens het koken verkleurt deze stoofpeer vuurrood en is zo zoet dat suiker toevoegen overbodig is.

 

Hoe kweek je biologische peren en appels? Klik voor uitleg door William Pouw.

 

Trek gekregen na het bekijken van dit filmpje? Maak dan deze biologische perencake. Klik hier voor het recept.

 

De mooie foto vonden we op Pinterest

 

 

Share Button
Tags: , , ,
Bekijk meer berichten over: Natuur, Recepten

Ontdek meer

Praat mee

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden aangegeven met *.