Marijke Bongers

Marijke Bongers blogger Onze SuusHoi vriendinnen van Suus, ik ben Marijke Bongers , eigenaar van een eco textielstudio in Hardinxveld-Giessendam. Ik zoek altijd een balans tussen aan de ene kant lekker alleen in mijn studio of buiten bezig zijn, en aan de andere kant de zorg voor ons gezin, exposeren, lesgeven en het verkopen van biologische-, fairtrade- of hergebruikte garens .

 

Ik wil heel graag de wereld mooi houden en oude technieken bewaren. Ik ben dol op textiel en vooral wol en andere natuurlijke materialen. Natuurlijk ben ik ook dol op mijn man en twee kinderen. We hebben een zoon van 18 met humor en Asperger en een slimme creatieve dochter van 16.

 

Ik houd verder van de geschiedenis van kleding en  films met  oude kostuums. Ik zat als kind al op het puntje van m’n stoel om Sissie  te bekijken en nog steeds kan je me heel blij maken met Downton Abby of Pride and Predjudice van Jane Austen. Ik had op mijn negende verjaardag mijn eerst jurkje af en werk al mijn hele leven met textiel.

 

Voor een kunstproject in Finland was zag ik hoe een dorp eruit ziet als alle jongeren en winkels  weggetrokken zijn. De weken nadat ik thuis was gekomen, zat ik regelmatig in het zonnetje te spinnen voor mijn studio in de winkelstraat van ons eigen dorp. Ik kreeg al spinnende  mooie verhalen over vroeger te horen en bedacht dat ik in de plaats van een kunstproject ook een kleine handwerkwinkel /-studio kon beginnen waarin al mijn idealen voor de toekomst samenkomen.

 

Veel handwerkmaterialen, net als textiel voor de mode, worden op een milieuvervuilende en voor mens en dier oneerlijke manier gemaakt. Ik ben toen samen met mijn dochter Caitlin een zoektocht begonnen naar duurzame materialen. De collectie garens die we nu verkopen hebben allemaal een mooi verhaal. Het ene garen van Alpaca zorgt voor een school in Peru en een ander wollen garen uit IJsland is het meest milieubewust. Weer een ander is van project dat pas is opgezet om ervoor te zorgen dat wol uit ons eigen land niet weggegooid wordt en zeldzame rassen behouden blijven. Verder werken mijn dochter en ik met veel plezier samen aan een eigen collectie hand geverfde en –gesponnen garens, en maken we patronen.

 

Onze studio

Eco textiel studio Sweet and Simple Stuff van MarijkeInmiddels zijn we ruim 4 jaar verder en onze eco textielstudio is een kleine broedplaats van lessen en ontmoetingen tussen jong en oud geworden. Kennis wordt uitgewisseld en doorgegeven. Sommige vrouwen hebben met zorg het textiel ambacht bewaard en we zijn nog net op tijd om het van hen te leren. Wij voegen daar het duurzame en hippe element aan toe. Inmiddels geven we lessen aan studenten en belangstellenden in milieubewust wassen, kaarden, spinnen, verven, vilten, breien en bv. haken. Voor studenten hebben we speciale tarieven en onderzoeken de nieuwe economie van ruilen, delen, lenen en soms zelfs weggeven. Ook hebben we de jonge meidenstudio die altijd vol zit. Vrijdagen en zaterdagen hebben we open studio en verkopen duurzame garens en een aantal andere materialen.

 

Ik heb gemerkt dat samen handwerken vrouwen dichter bij elkaar kan brengen en voor veel van ons rustgevend is.

 

Ik hoop jullie in mijn blogs leuke en interessante dingen te gaan vertellen en  ook zo nu en dan een creatief ontspannend idee met wol aan te dragen. O ja, en ik ga Suus natuurlijk leren breien!

 

Xxx Marijke Bongers

 

PS: Wat wil jij graag leren of vragen? Ik hoor het graag

 

Lees hier alle blogs die Marijke heeft geschreven

 

www.sweetandsimplestuff.blogspot.com

Share Button

2 reacties

 1. Therese Cambron zegt:

  Beste,
  Op 19 November L.L. heb ik op de knit en knot beurs in Tilburg een patroon HS afgerekend van 5 euro ,maar ik heb tot op heden niets ontvangen .
  Kan U dat misschien even nagaan en het patroon alsnog doorsturen.
  Met vriendelijke groet
  Therese Cambron

Praat mee

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden aangegeven met *.