Al wat past! Kindergereedschap

L_06_Onze Suus sept-okt 2016_opzijnplek_kindergereedschapSacha blogt: al vanuit de oertijd worden er gereedschappen gemaakt en gebruikt als hulpmiddel voor bewerkingen die de mens niet met de hand kan doen!

 

Deze mensen waren best heel slim. Ze maakten hulpmiddelen die precies pasten, lekker in de hand lagen en bleven net zo lang zoeken, schuren, hakken en verfijnen tot het juiste gereedschap voor een bepaald doel gemaakt was.

 

Net zoals we nu kleding kopen voor een kind in de juiste maat, zouden we ook de gereedschappen, de hulpmiddelen, die een kind gebruikt om een vaardigheid te kunnen uitvoeren moeten aanpassen.

 

Stel, er zouden reuzen bestaan? Zouden we dan zijn vork gebruiken? Of zijn fiets lenen?

 

Hutten bouwen

Natuurlijk is deze metafoor een beetje hilarisch, en toch doen we precies wat ik hier vraag. We geven in veel gevallen onze kinderen gereedschappen die te groot zijn, namelijk van papa of mama.

 

Zoals je vast begrijpt zullen de vaardigheden die je hebt verminderen als je op de te grote fiets gaat rijden of de vork van de reus leent. Want die kunnen we minder makkelijk hanteren! Kans op vallen of knoeien wordt dan groter en de kans dat de reus je waarschuwt dat je moet oppassen of netjes moet eten ook. J

 

Alweer een half jaar terug ging onze dochter samen met kinderen uit de buurt tijdens een huttenbouwweekend met veel plezier aan de slag met haar eigen hamer, zaag en schroevendraaier. Precies op maat, kluste ze er vrolijk op los en vertelde ze ook hoe goed het allemaal ging.

 

Natuurlijk kwam ik even kijken en hoewel goed bedoeld door de ouders zag ik veel kinderen met een grote zware hamer spijkers scheef slaan en met twee handen de hamer vasthouden. Het zwaartepunt van een grote hamer ligt nogal ver van de kinderhand en dus is het moeilijk richten.

Uiteindelijk komt ook die spijker er wel in en een hut bouwen is leuk genoeg om even flink door te zetten om toch die spijker op zijn kop te slaan.

 

Gereedschap op maat

Maar ik zag ook dat er regelmatig om hulp werd gevraagd of dat er toch een spijker minder werd geslagen, die voor iets meer stevigheid van de betreffende hut zou hebben gezorgd. Niet dat het opvalt, of dat de hut omvalt, maar ik gaf een jongetje even de hamer van mijn dochter en binnen enkele minuten riep hij: “wow, dat is een echte superhamer”, vervolgens knikte hij naar de hamer die hij eerst had en op de grond naast zijn voeten lag: “die doet het lang niet zo goed”.opzijnplek-kids-at-work-kindergereedschap

 

Ik kijk achterom om mijn dochter leent haar zaag weer uit. Precies zo lang als een kinderarm, dus geen gevaarlijk zwiepende zagen. Ook haar ergonomische schroevendraaier met allerlei bitjes om de juiste schroeven aan te draaien is geliefd. Daar heeft ze overigens al heel wat Ikea kasten en meubels mee in elkaar gezet, toen ze haar eigen kamertje ging inrichten.

 

Natuurlijk is kindergereedschap geen speelgoed, maar als je wilt dat je kind zijn of haar motorische vaardigheden ontwikkelt, leert omgaan met gevaren en echte materialen, ze groeimomenten gunt en ze serieus wilt nemen dan is ‘echt goed om mee te spelen’ het mooiste wat je ze kunt bieden.

 

Tegenwoordig hoeven we niet meer zelf aan de slag om gereedschap te maken, maar net als papa die de juiste hamer of verfkwast uitzoekt, is er nu ook speciaal gereedschap gemaakt voor de kinderhand. Echt duurzaam kindergereedschap dat zelfs veelvuldig door moeders worden gebruikt, want ja, die kunnen soms ook niet overweg met de hamer van manlief.

 

Oktober 2016

Sacha Grootenboer

Share Button
Tags: , , , , , ,
Bekijk meer berichten over: Kinderen

Ontdek meer

Praat mee

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden aangegeven met *.